Motivacija: nujno potrebna, a tudi dosegljiva

Znanstvene raziskave, ki so skoraj 20 let spremljale več kot 1800 ljudi, so pokazale, da zdrav življenjski slog celo pri starosti 75 let podaljša življenje za povprečno 5,4 leta in bistveno izboljša njegovo kakovost. Koliko več lahko pričakujemo pri tistih, ki se za zdravje začnejo odločati že veliko prej! Vedno več obsežnih raziskav potrjuje, da se je vredno potruditi.

Če usvojimo zdrav življenjski slog v srednjih letih, lahko v povprečju pričakujemo vsaj deset let daljše življenje – imamo pa tudi veliko več možnosti, da ne bomo dobili kroničnih bolezni, ki mnogim močno zagrenijo življenje, poleg tega pa so povzročitelji med 70 in 80% smrti v Sloveniji in tudi sicer v Evropi. Zadeva je resna in naša nagrada za nekaj truda, ki bi ga morali vložiti v spremembo življenjskega sloga, je velika.

Verjetno ni človeka, ki ne bi mogel narediti več za svoje zdravje, tudi brez posebnih dodatnih stroškov. Treba pa je v to vložiti nekaj časa, recimo pol ure do eno uro na dan. S tem si v povprečju (odvisno od naše starosti) pridobimo nagrado dodatnih deset let kakovostnega življenja, z zelo visoko verjetnostjo. Nam se zdi vredno truda, kaj pa vam?

Seveda je to optimističen pogled — in takšen bi moral biti. Tudi ko se peljemo z avtom, optimistično predvidevamo, da na poti ne bo nobene nezgode, in pazimo, da vozimo čim bolj po pravilih, ker vemo, da imamo tako maksimalno varnost, kolikor je pač odvisna od nas.

Zakaj ne bi v pričakovanju zdravega in dolgega življenja upoštevali tudi pravil, po katerih ima naše telo najboljše možnosti, da živi dlje in ostane zdravo? Čim prej jih začnemo upoštevati, tem boljše rezultate lahko dosežemo. Poleg tega ni niti komplicirano niti pretežko. Celovito zdravo življenje je najbolj naraven način življenja in je polno veselja in drugih pozitivnih čustev. Res pa je potrebno vztrajati pri zdravih principih vsaj 3 do 9 tednov, da utrdimo nove navade. V tem času postanejo del nas – tako kot naše dihanje, za katerega se nam ni treba posebno truditi, ampak preprosto dihamo.

Kje začeti? Kot odlično izbiro vam priporočamo zanimiv, razumljiv, praktičen in celovit priročnik Sedem stebrov zdravja, ki uči živeti zdravo življenje po majhnih in logičnih korakih. Če si v naslednjih dveh mesecih vzamete približno pol ure na dan za branje te knjige, boste usvojili celoten spekter osnov zdravega življenja. Potem pa to znanje le še občasno osvežujete in čim bolj vztrajate pri njegovi uporabi v praksi. Tako ostanete na dobri poti za boljše zdravje in bolj kakovostno življenje.

Tudi če o vsem tem že vemo dovolj, je koristno občasno preveriti osnove in obnoviti svojo motivacijo, da lažje vztrajamo pri vsem, kar je dobro za nas. Zato je priporočena knjiga Sedem stebrov zdravja  dobra investicija praktično za vsakega, za vse življenje. Pridružite pa se nam lahko tudi  v brezplačnem klubu Sedem stebrov zdravja, v katerem po e-pošti občasno osvežujemo, dopolnjujemo in spodbujamo razumevanje osnovnih principov zdravega načina življenja (prijavite se lahko na desni strani tega članka).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

BACK TO TOP