Kako razmišljati bolj zdravo

Dobro znano dejstvo je, da je stres lahko skriti ubijalec. Je med najbolj vplivnimi faktorji, ki določa naše dolgoročno zdravje in posredno tudi dolžino in kakovost življenja. Premalo pa je razširjeno znanje o tem, da stresa ne povzročajo samo prehiter tempo v službi ali občasne težke situacije v življenju. Stres povzročajo vse negativno usmerjene emocije, ki jim dovolimo, da se dolgo časa ‘kuhajo’ v nas. Poglejmo nekatere od njih: zaskrbljenost, zamera, nevoščljivost, nezadovoljstvo, hitra jeza, razočaranje, sovraštvo – večinoma so uperjene proti drugim ljudem ali proti nam samim. Poglejmo njihovo delovanje in kako jih premagati.

Naša negativno usmerjena čustva lahko prebudijo različni zunanji vplivi, informacije  in dogodki, npr. besede ali obnašanje drugih ljudi. Prvega čustvenega odziva na situacijo morda ne znamo vedno kontrolirati. Z vidika obvladovanja stresa to ni tako bistveno, saj nam malo stresa ne škodi (lahko je škodljiva naša napačna reakcija, a to je tema za kdaj drugič). Kadar je naše mišljenje uravnoteženo in ne dovolimo, da nas negativna čustva  potegnejo v napačno smer in v škodljiva dejanja, je stres koristen (evstres), saj deluje kot naravni ojačevalec naših zmožnosti in aktivator skritih rezerv, da lahko bolj učinkovito reagiramo in pozitivno vplivamo na situacijo, ki je povzročila negativne občutke.

stresne_misliAli pa se bodo prva negativna čustva, ki z aktiviranjem določenih hormonov vplivajo na naše telo, začela kopičiti v nas in se sprevrgla v škodljivi neobvladani stres, je odvisno od nas samih. Če glede situacije, ki je povzročila prve negativne emocije, vztrajno razmišljamo negativno (nimam vpliva, nič ne morem narediti, vse je proti meni …), bo to povzročilo še močnejše negativne emocije. Jezi se pridruži zamera, morda nevoščljivost drugim, nezadovoljstvo in celo splošna depresija ali obup. Stalna prisotnost tovrstnih emocij zahteva veliko dodatne energije, da lahko vsak dan vsaj minimalno opravljamo svoje naloge (posledično je tudi naša učinkovitost manjša), hkrati pa zaradi nenehnega sproščanja stresnih hormonov deluje škodljivo na naše telo.

Problematična situacija, ki na nas vpliva stresno, npr. obnašanje drugih ljudi, se morda dlje časa ne spremeni. Toda z vztrajnim pravilnim razmišljanjem lahko vplivamo na svoje občutke, da se spremenijo v pozitivne. Včasih zadošča samo zavestna sprememba mišljenja, da nismo žrtev, ampak da gotovo lahko naredimo nekaj dobrega, da s tem pozitivno vplivamo na okoliščine in/ali ljudi, ki so vanje vpleteni. Včasih pa, posebno kadar smo že dlje časa ujeti v negativne emocije, moramo najprej preglasiti svoje negativne misli, ki znotraj nas hranijo in še povečujejo negativna čustva.

dobre_misliTa preobrat naredimo tako, da se odločimo za pozitivne besede oz. misli – takšne, ki pomenijo drugo smer od tiste, v kateri smo šli prej. Nato pa te besede odločno izrečemo in jih ponavljamo vsakič, ko se poskušajo vrniti negativne misli. Če smo prej dolgo časa vztrajali v negativnem, moramo dovolj dolgo vztrajati tudi s pozitivnim, da lahko zmagamo. V primeru občutkov jeze ali sovraštva si npr. lahko rečemo: Prizanesljiv bom! (ker tudi sam nisem popoln). V primeru zamere izjavimo: Odpuščam! (saj je bolj pomembno moje zdravje kot krivica, ki mi je bila povzročena). Nezadovoljstvo in nevoščljivost napademo z besedami: Zadovoljen sem! (z vsem dobrim, kar imam zdaj). Tudi depresijo in obup lahko premagamo, če se odločimo vztrajno verjeti, da obstaja upanje za našo boljšo prihodnost in da lahko veliko naredimo, da jo dosežemo.

Če škodljive misli in čustva vseeno ne gredo stran, se pogovorimo z nekom, ki ne bo pritrjeval našim negativnim spominom in občutkom, ampak nam bo pomagal, da jih čim prej premagamo in nadomestimo s pozitivnimi.

krmiloVsekakor bodimo pozorni na svoje besede, ker imajo zelo močan vpliv na naše razmišljanje in občutke. Z njimi lahko tudi utrjujemo takšne pozitivne emocije in mišljenje, ki nam dajo nadpovprečno odpornost na negativne okoliščine. Nekaj primerov:
+ Zavračam skrbi in strahove!
+ Hvaležen sem!
+ Potrpežljiv bom!
+ Pogumen bom!
+ Odgovoren bom!
+ Ne bom reagiral emocionalno!
+ Mislil bom to, kar je dobro!

Naš jezik deluje kot krmilo našega življenja. Če ga znamo uporabljati pravilno, z razsodnostjo in modrostjo, bomo veliko lažje pluli v pravo smer. Tudi naše duševno in telesno zdravje sta v tej smeri.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

BACK TO TOP