Kako priti do cilja z dobrimi odločitvami

Različne ankete kažejo, da velik delež (med 40 in 90 odstotkov) odločitev za pozitivne spremembe, ki jih ljudje sklepajo ob novem letu, ni uspešno uresničenih. Med najpogostejšimi sedmimi tovrstnimi odločitvami so praviloma naslednje, ki se tičejo zdravega življenja: hujšanje, več telovadbe in prenehanje kajenja, pogosto pa še bolj zdrava prehrana in prenehanje pitja alkohola.

Oglejmo si razloge za tako velike odstotke neuspeha, saj se lahko iz tega marsikaj koristnega naučimo za svoje življenje. Isti principi namreč veljajo pri vseh dobrih spremembah, za katere se odločamo, ne samo za tiste ob novem letu. Če se izognemo naslednjim šestim napakam, imamo veliko več možnosti, da uresničimo to, kar smo si zastavili in vemo, da je dobro.

1. napaka: nejasen cilj

Odločitve brez specifičnega cilja ali časovne omejitve so pogosto neuspešne. Namesto da se odločimo »shujšati«, je bolje natančno določiti, koliko kilogramov želimo izgubiti – ta cilj nam lahko pomaga določiti osebni zdravnik. Določitev časovne omejitve za doseganje cilja pa poveča naša prizadevanja. Če vemo, da imamo le štiri mesece, da shujšamo za 10 odvečnih kilogramov, bomo bolj usmerjeni in zelo verjetno ne bomo izgubljali časa.

Kadar hočemo uvesti kakšno zdravo navado ali opustiti kakšno slabo razvado, npr. kajenje ali sedenje pred ekranom pozno v noč, nam pomaga, da si določimo krajši časovni okvir oz. ciljno črto prve etape, ki ni tako oddaljena. Ko pride pritisk oz. skušnjava, da se vrnemo na stara pota, se je lažje osredotočiti, da zdržimo do konca enega meseca, kot da se borimo z občutkom, da ne moremo zdržati še naslednjih 11 mesecev. Ko pridemo do prve ciljne črte, bo ta uspeh spodbuda za postavitev naslednjega cilja, hkrati pa bosta takrat naše telo in um že bolj navajena novega načina delovanja, zato bo bistveno lažje nadaljevati v zastavljeni smeri.

2. napaka: ignorirati prihodnost

pogled naprej, vir: mattmcwilliams.comMiselnost ‘uživaj današnji dan’ lahko prinese kratkotrajna zadovoljstva, vendar je pogubna za zdrave odločitve. Moramo si utreti pot do zmage. Na primer, če hočemo shujšati, je treba odstraniti iz shrambe predelano hrano, polno maščob in sladkorja; treba je načrtovati vsak obrok v tednu in temu prilagoditi nakupe; če je naslednji dan služba, je najbolje danes pripraviti svoje obroke; meni v restavraciji je bolje preveriti pred odhodom tja. Če ne gledamo naprej, ne moremo predvideti težav, ki bi se jim lahko izognili. Zmagovalni princip je redno planiranje: vzeti si čas (npr. vsako nedeljo) in takrat premisliti, načrtovati in zapisati vse bistvene stvari v prihodnjem tednu, na katere lahko vplivamo in je od njih odvisen naš napredek na poti do cilja.

3. napaka: upoštevati zastarela navodila

Če se vnaprej ustrezno poučimo na področju, kjer želimo doseči pozitivne premike, se lahko izognemo zanašanju na neproduktivne ali celo škodljive metode. Spet poglejmo to na primeru hujšanja: zastareli pristop drastičnega zmanjšanja porcij hrane je v resnici recept za prenajedanje in povečanje namesto zmanjšanje telesne teže; primerna mastna hrana, kot so mandlji in losos, je dejansko koristna, saj zmanjšuje apetit in vnetja v telesu; preskakovanje obrokov lahko preklopi telo v režim shranjevanja maščob, zaradi česar postane hujšanje izjemno težko.

4. napaka: ignorirati svoj napredek

Na razpolago so nam različni pripomočki, ki nam pomagajo, da ostanemo odgovorno zavezani svoji pravilni odločitvi: brezplačna programska oprema ali kar papirnati zvezek. Bistveno bolj bomo fokusirani in trdno odločeni, če si beležimo (na primer), koliko približno kalorij smo zaužili (če hujšamo), kolikšno razdaljo smo prehodili (če hočemo boljšo telesno kondicijo), kako smo premagali zadnjo skušnjavo, da bi opustili svoj cilj … Dolgoročni uspeh zahteva kratkoročne dosežke, zato si zastavimo vmesne cilje na poti do glavnega cilja. Ko dosežemo vmesni mejnik, se lahko malce nagradimo in cenimo to nagrado kot zaslužen uspeh. Ko končamo, določimo svoj naslednji manjši cilj in potem naprej na delo.

5. napaka: solo polet ali mišljenje ‘zmorem sam’

Kadar se počutimo izčrpane ali preobremenjene, postane naša največja prednost partner, ki smo mu odgovorni. Dokazano je, da imajo tisti, ki zaupajo svojo odločitev za spremembo drugi osebi, trideset odstotkov večjo verjetnost, da dosežejo svoj ​​cilj. Zanimivo je, da niti ni treba poznati te osebe. Zato nam lahko na primer spletna stran www.stickk.com pomaga pri uresničevanju trdnih odločitev s tem, da ponuja pogodbe (zaobljube), sodnike, ki nadzorujejo napredek, podpornike, ki spodbujajo, in še druge oblike spodbud na poti do zmage. Organizacija, ki to spletno storitev izvaja, je nedavno analizirala več kot sto tisoč pogodb svojih uporabnikov in ugotovila, da so tisti, ki so izbrali svojega sodnika, v kar 80% dosegli svoje cilje. S primernim partnerjem veliko lažje ostanemo osredotočeni.

6. napaka: obupati zaradi storjenih napak

Če se na primer trudimo jesti drugače, kot smo jedli celo življenje, ali doseči podobne radikalne spremembe, je nesmiselno pričakovati popolno tranzicijo. Pričakujmo napačne korake, ker jih bomo naredili skoraj zanesljivo. Prepogosto se pri hujšanju zgodi, da majhen spodrsljaj povzroči prenajedanje, ko stresna situacija povzroči upad samoobvladovanja. Prepoznati je treba vsako napako kot majhno nazadovanje – in da ni nič več kot to.

nagrada za zmagoČe se na primer odvajamo od cigaret, ena sama cigareta ne bo izbrisala že vloženega truda, cela škatla pa že lahko povzroči, da bi se predali in odnehali. Po storjeni napaki ocenimo, kako je vplivala na nas čustveno in telesno. Nato se, če je možno, posvetujemo s svojim partnerjem, ki smo mu odgovorni. V vsakem primeru, osvežimo vizijo svojega cilja in čim prej spet naprej v pravi smeri.

Povzetek

Pomembno je, da vsakršno odločitev za spremembo svojega življenja načrtujemo vnaprej. Določimo dovolj natančen dolgoročni rezultat, ki ga želimo doseči, in nato podrobneje premislimo majhne korake, ki nas bodo pripeljali do tja. Ko smo na poti k cilju, beležimo ​​napredek in nagradimo uspehe. Če je le možno, povabimo zraven zaupanja vredno osebo, ki nam pomaga ostati na pravi poti – lahko bo naša najboljša motivacija, da brez ovinkarjenja in obupovanja pridemo do zastavljenega cilja.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*

BACK TO TOP